Kulturní zařízení


  

Divadlo Rokoko

Adresa:
Václavské náměstí 38, Praha 1
Praha
Praha > Kulturní akce Praha

Divadlo Rokoko přivítalo první diváky na zahajovacím představení 25. 12. 1915 v suterénu paláce Rokoko. Název vymyslel dramatik V. V. Štech. Podnikatel Jan Černý se tu rozhodl začít s kabaretními produkcemi - prvním ředitelem byl Karel Hašler, poté jej vystřídal Eduard Bass. Pak přišla doba prvního krátkého působení Červené sedmy. Její členové i s Eduardem Bassem v červenci 1917 odešli, vrátili se znovu v lednu 1920. Vedle kabaretního programu tu zřídili bál Gri-Gri. Vydrželi tu jen do června téhož roku. Letopočty možná neplatí zcela přesně, tato doba v Rokoku byla především zmatená, osobnosti přicházely, odcházely, prolínaly se.

Z dalších výrazných osobností českého divadla zde účinkovali například Vlasta Burian, Ferenc Futurista nebo Jára Kohout, jednu sezónu zde také hrálo osvobozené divadlo Voskovce a Wericha. V roce 1936 zde působil také Jiří Trnka a jeho Dřevěné divadlo. Hrála se tu opereta a konaly se různé artistické produkce. Pak bylo divadlo zavřeno a po roce 1948 fungovalo jako skladiště a závodní jídelna, posléze zde byly uváděny produkce armádního souboru Vítězná křídla.

Od konce padesátých let (přesně od roku 1958) bylo Rokoko jedním z výrazných divadelních subjektů, které nastartovaly uvolnění a renesanci českého divadelnictví v letech šedesátých. Pod vedením dvojice Vostřel - Šašek zde působily takové osobnosti, jakými byly (a jsou) Hana Hegerová, Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Marta Kubišová, Václav Neckář, Valdemar Matuška, Karel Hála nebo Karel Štědrý.

Roku 1974 se Divadlo Rokoko stalo součástí Městských divadel pražských. Hrály tu desítky nejvýznamnějších českých činoherních herců, namátkou: Václav Voska, Svatopluk Beneš, Stella Zázvorková, Marie Rosůlková, Josef Bek, Boris Rösner, Naďa Konvalinková, František Němec, Václav Postránecký a další. Na počátku devadesátých let zde působil například Divadelní spolek Kašpar s režiséry Jakubem Špalkem a Michalem Dočekalem. Z Činoherního studia v Ústí nad Labem sem také v té době přišla skupina vedená Petrem Poledňákem. Od roku 1994 zde působil jako umělecký šéf Zdeněk Potužil.

V létě roku 2004 doznalo umělecké vedení Divadla Rokoko zatím poslední změnu, kdy sem nastoupil nový tým vedený režiséry Tomášem Svobodou a Thomasem Zielinskim a dramaturgy Valerií Schulczovou a Vladimírem Čepkem.

Kulturní akce Divadlo Rokoko

Strana:

Divadlo Rokoko, Václavské nám. 794/38 (okres Praha)


350

LAĎKA KOZDERKOVÁ, GENIÁLNÍ ZPĚVAČKA A HEREČKA. ŽENA S OBROVSKOU ENERGIÍ A ŠARMEM, KTERÁ DOKÁZALA ZAZPÍVAT JAKÝKOLIV ŽÁNR S NAPROSTOU JISTOTOU A LEHKOSTÍ. JEJÍ MUZIKÁLOVÉ I FILMOVÉ ROLE J...více


Strana:
Kulturní zařízení v Praze
Kulturní zařízení v Praze
Seznam všech kulturních zařízení