První várka Keprníku z horského chmele už je na čepu
16.10.2023 Dozrál horský chmel i čas na první ochutnávky letošního Keprníku. Jeho specifickou hořkost, kterou jiné pivo nemá, mu dodává ručně česaný horský chmel z Jeseníků. Unikátní ležák hanušovického pivovaru si můžou milovníci piva vychutnat již 6. sezónu. Na čepu je ve vybraných hospodách av 5litrových soudcích či 2litrových lahvích s patentovaným uzávěrem si Keprníkamohou zájemci koupit v pivovarské prodejně, kde Holba doporučuje objednání předem.
Výjimečnost tohoto piva spočívá především v jeho ingredienci – horském chmelu. Tato vzácná surovina obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Chmel je udržitelným způsobem česán ručně ve vytipovaných horských oblastech Jeseníků. Keprník je pro svou nízkou produkci, závislou na množství divokého horského chmele, exkluzivní záležitostí.„Nového ležáku jsme v první várceuvařili 500 hektolitrů a stejně jako každý rok bylo naším cílem uvařit exkluzivní pivo, které ocení i ten nejnáročnější fajnšmekr. Snoubí v sobě totiž zemitost, jiskrnost a nezaměnitelnou hořkost unikátního horského chmele,“ říká Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba a dodává:„Za sebe mohu říct, že letošní Keprník je opět výtečný a těším se, až ho hospodští začnou s hrdostí nosit na stoly našim pivařům.“
Světlý ležák dostal své jméno po jednom z nevyšších vrcholů Hrubého Jeseníku a jeho chuť utváří především výjimečné suroviny – křišťálově svěží voda z horských pramenů, kvalitní chmel, slad z podhorských ječmenů a horský chmel. „Chmel, který roste volně v horách, objevili přímo v Jeseníkách dlouholetí partneři z Lesů ČR, Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, horské služby a členové Klubu českých turistů. Interně jsme mu začali říkat ‚horský‘ chmel. Naše pivo obohacuje především o originální osobitou vůni, a to díky obsahu a složení chmelových silic a hořkých kyselin, které poskytují pivu hořkost. Tím se právě liší od klasického šlechtěného chmele,“ říká hanušovický sládek Luděk Reichl.
Společnost Pivovary CZ Group a.s. má v portfoliu pivovary značek Holba, Litovel a Zubr. Pivovary patří mezi tradiční české výrobce piv působící především na Moravě. K výrobě piva používají kvalitní regionální suroviny a ve výrobě se využívá tradiční klasická technologie, kdy hlavní kvašení probíhá v otevřených kvasných kádích a pivo následně dlouho zraje v ležáckém sklepě. Roční výstav skupiny se dlouhodobě pohybuje okolo 700 tis. hl, přičemž téměř třetina produkce směřuje na zahraniční trhy. Piva společnosti Pivovary CZ Group a. s patří dlouhodobě mezi nejúspěšnější oceňovaná piva v ČR. Každoročně se umisťují na předních příčkách prestižních degustačních pivovarských soutěží jako je České pivo organizované Českým svazem pivovarů a sladoven, nebo PIVEX.
Další novinky v kultuře