Úvod  -> Slavnosti v Olomouckém kraji  ->  Slavnosti v Olomouci

Přednáška vrakem do Pákistánu- Olomouc

Akce již proběhla

16.03.2023

Akce již proběhla

Vault 42, Koželužská 31, Olomouc


Aktuální Slavnosti v Olomouci




Zatím neexistuje žádná akce s parametry koncert, festival, divadlo, ani výstava 2024

Popis kulturní akce Přednáška vrakem do Pákistánu- Olomouc

Cestovatelský stand-up Jana Rendla o tragikomické cestě do Pákistánu.

O čem to bude?

Cestovatel Jan Rendl odložil pohorky a batoh a namísto dalšího sólového pochodu se vydal na cestu spolu se svým bratrem ve třicet let starém voze Subaru. První potíže na sebe nenechají dlouho čekat. Mechanik, který měl dát auto před cestou do pořádku, peníze určené na opravu spíše propil a na plno věcí se totálně vykašlal. Oba bratři tak musí poprvé tlačit už po pár stech kilometrech na srbsko-kosovské hranici a namísto obdivování přírodních krás se setkávají se svéráznými obyvateli zemí od Kosova, přes Albánii, Kurdistán a Írán. Ti se jim snaží všemožně pomoct.

Uprostřed prosrbské části Kosova křižují vesnici za vesnicí a pokoušejí se jim sehnat správný alternátor, v Albánii zase shání odtahovku, která je oklikou přes dva státy veze do hlavního města Tirany. V Turecku se problémy ještě stupňují, když je zběsilý řidič vytlačí na horské silnici a po jízdě střemhlav do škarpy je potřeba povolat do boje i místní bezpečnostní složky. No a v Íránu? Tam lidé rovnou odmontovávají matky z vlastního auta, aby pomohli například přidělat upadlé kolo. Jen zničený rozvodový řemen si nakonec po šílené logistické operaci musejí nechat dovézt až z Česka.

Přes všechny lapálie se vše netočí jen kolem auta. V Kosovu se Honza zvládne zamotat mezi minovými poli, v Bulharsku je málem zatkne policie v civilu a v tureckém Kurdistánu se zase zdaří navzdory těžké sněhové bouři výstup na biblický Ararat. S nejpřátelštějšími lidmi se pak bratři setkávají v Íránu – zúčastní se oslavy narozenin a málem i smuteční hostiny, omrknou černý trh s alkoholem či navštíví nomády. Především ale čelí restrikcím i kulturním rozdílům, které vycházejí jak z muslimské víry, tak z represí íránské diktatury. Přes nejdivočejší část země, Sistán a Balúčistán se nakonec dostanou až k pákistánské hranici. S ozbrojenou eskortou musí absolvovat stovky kilometrů územím častých teroristických výbojů ze sousedního Afghánistánu až do hlavního města Islámábádu. I odsud je však ještě hodně daleko do Himaláje a pod legendární horu Nanga Parbat, která málem zlomila i legendárního horolezce Reinholda Messnera…


Přednáška vrakem do Pákistánu v březnu 2023 v Olomouci


Další slavnosti v Olomouci
ULOŽIT SI TUTO AKCI

Přednáška vrakem do Pákistánu- Olomouc -Vault 42, Koželužská 31, Olomouc