Úvod  -> Sportovní akce v Moravskoslezském kraji  ->  Sportovní akce v Ostravě

Oslavte Světový den srdce pohybem na Srdeční procházkové trase v Ostravě

Akce již proběhla

19.9.2021 - 15.10.2021

Akce již proběhla

Ostrava, Komenského sady


Aktuální Sportovní akce v Ostravě


Út

Městský stadion Ostrava Závodní 2992/86D, Ostrava 70300 (okres Ostrava)


100 Kč

Největší atletický zážitek roku 2024 v Česku – 63. Zlatá tretra Ostrava 28. května se do Ostravy sjede elita světové atletiky. Nejlepší atleti planety budou testovat svou formu před Mistrovstvím Evropy a Olympijsk&yacu...více



Popis kulturní akce Oslavte Světový den srdce pohybem na Srdeční procházkové trase v Ostravě

Srdeční procházkové trasy se nově dočká i Ostrava. Trasa motivuje nejen pacienty, ale i běžné kolemjdoucí k pohybu, jenž je jedním z režimových opatření u chronického srdečního selhání. Léčba tohoto závažného onemocnění si může vyžádat změny. Kromě léků se jedná o nastavení správného životního stylu, který bude vašemu srdci prospívat. Pravidelný pohyb je jeho důležitou součástí, dalšími opatřeními jsou:

• zdravá strava,
• redukce váhy,
• NE kouření a alkoholu,
• regulace přísunu tekutin,
• odpočinek,
• omezení soli,
• sledování zdravotního stavu.

Více se o režimových opatřeních můžete dočíst zde.

Správná cesta pro vaše srdce

Srdeční procházkovou trasu si můžete projít od 18. 9. 2021 do 15. 10. 2021. A kromě toho, že uděláte dobrou službu svému srdci, symbolicky oslavíte i Světový den srdce, který připadá na konec září. Označená cesta povede jako okruh v Komenského sadech, které patří mezi největší městské parky u nás. Okruh je plánován z ulice Sadová v blízkosti vodního světa Čapkárna. Start neminete – signalizuje ho výrazně oranžová židle s oteklými kotníky, která tak upozorňuje na jeden z častých příznaků srdečního selhání. Oranžové stopy ve tvaru srdce vás povedou podél řeky Ostravice a k památníku Rudé armády umístěnému přímo uprostřed parku. Její délka čítá celkem 2,6 km, což vychází na zhruba 40 minut pěší chůze. Terén a délka jsou zvoleny na základě doporučení odborníků z kardiologických oddělení. Patronátu ostravské Srdeční procházkové trasy se ujal MUDr. Zdeněk Matušek z Nemocnice Třinec a kardiologické a interní ambulance v Orlové.

Nepodceňujte svůj zdravotní stav

Pravidelný pohyb není pouze součástí režimových opatření, ale také ukazatelem kondice vašeho srdce. Pokud jste nikdy neměli s pohybem žádný problém a nyní je pro vás tato trasa nečekaně náročná, může to být příznakem, že se váš zdravotní stav mění. Vnímejte proto své tělo a nepodceňujte nenadálé potíže s pohybem. Onemocnění srdce a cév souvisí s každým druhým úmrtím v České republice. Významným rizikovým faktorem je i často podceňovaný vysoký cholesterol, jehož hladinu je třeba si pravidelně hlídat. Neváhejte kontaktovat svého lékaře.

Vzhůru na procházku

Nebojte se udělat si ze Srdeční procházkové trasy příjemný výlet. Nepřeceňujte svoje síly a přijďte odpočatí. Pokud se chcete dozvědět, jak se na trasu připravit, čtěte víc zde. Srdeční procházkové trasy zpestřují režimová opatření a přinášejí nové příjemné zážitky. Probádejte nová zákoutí, o kterých jste nevěděli, a přitom pomáhejte svému nejdůležitějšímu orgánu – srdci. Své zdraví máte ve vlastních rukou.


Další sportovní akce v Ostravě
ULOŽIT SI TUTO AKCI

ivana.cernohorska@havaspr.com
https://www.rukunasrdce.cz/prochazkove-trasy/prochazkova-trasa-ostrava/