Úvod  -> Kulturní akce pro děti v Pardubickém kraji  ->  Kulturní akce pro děti ve Svitavách

Muzeum do škol a školek mělo úspěch… muzejníci chystají novinku!

Akce již proběhla

1.2.2022 - 31.3.2022

Akce již proběhla


Aktuální Kulturní akce pro děti ve Svitavách




Zatím neexistuje žádná akce s parametry koncert, festival, divadlo, ani výstava 2024

Popis kulturní akce Muzeum do škol a školek mělo úspěch… muzejníci chystají novinku!

Dlouhodobým cílem poličského muzea je přibližovat školkovým dětem, žákům i studentům témata z historie, národopisu či umění a svého cíle se drží i v době „covidové“, kdy je pro školy i školky náročnější vydat se do muzea. A proto vyráží přímo do jejich tříd! Tři pilotní projekty přibližující téma pravěku, středověku a sklářství jsou nově rozšířené o nové programy o dobové módě a odívání.

 

Proto se na podzim minulého roku muzejníci rozjeli do okolních škol a školek, aby obohatili a oživili klasickou výuku programy o pravěku, středověku a skle a také s dětmi tvořili v tematicky zaměřených výtvarných dílnách, a to přímo v jejich třídách. Nejinak tomu bude i na jaře tohoto roku.

 

 „Programy jsou vytvořené na základě moderních výukových metod - aktivní poznávání, hra, osobní prožitek a tvořivý přístup. Výjimečnost jim dávají zejména předměty z muzejních sbírek, které vypráví svůj příběh samy o sobě, přiblíží a dokreslí historické souvislosti nebo jsou názornou ukázkou zručnosti a dovednosti našich předků.“ uvádí autorka projektu a ředitelka muzea Mgr. Pavla Juklová.

 

 „Na podzim vidělo muzejní výjezdní programy 349 dětí. Školy a školky z hůře dostupných míst si programy velmi pochvalovaly, jelikož jim odpadla starost se složitým dojížděním. Do několika vesnic jsme se podívali i několikrát, pomyslným vítězem byla školka v Sebranicích, která si vyzkoušela všechny nabízené programy. Vyjeli jsme ale také po Poličce do MŠ Čtyřlístek, kde náš program proběhl v rámci projektu Šablony.“ dodává lektorka Mgr. Simona Valachová.

 

 Pozitivní hodnocení a ohlasy muzejníky přesvědčily, aby výjezdy nabízeli i nyní v měsících únoru a březnu. Pro toto období přichází s novinkou – programy o dobové módě a odívání „Šaty dělaj člověka“ pro starší děti a „Od květinky ke košilce“ pro děti mladší. Děti se mohou těšit na dvě nové tvořivé dílny, jejich názvy „Utkaná“ a „Zpečetěná“ jsou všeříkající.

 

 A jaká budou největší lákadla nových programů?

„Určitě možnost prohlédnout si poličský kroj nošený v Poličce a zejména okolních vesnicích v 19. století anebo některé nástroje potřebné k výrobě látky, mnohé z nich si děti i sami vyzkouší.“ odpovídá etnografka Mgr. Stanislava Cafourková.

 

Nabízené programy:

: Praškolka, Školka plná rytířů, Kamarád Sklíčko a Od květinky ke košilce

: Pravěk v ruce, Středověk všemi smysly, Sklo užitečné i krásné, Od květinky ke košilce a Šaty dělaj člověka

Tvořivé dílny: Hliněná dílna, Zpečetěná dílna, Skleněná dílna a Utkaná dílna

 

Více na www.cbmpolicka.cz


 


Další kulturní akce pro děti ve Svitavách
ULOŽIT SI TUTO AKCI

zavoralova@muzeum.policka.org
http://www.cbmpolicka.cz

Muzeum do škol a školek mělo úspěch… muzejníci chystají novinku! -