Kulturní zařízení


  

Letní amfiteátr Lipnice

Adresa:
41
Lipnice nad Sázavou
Vysočina > Kulturní akce Havlíčkův Brod

Lipnice nad Sázavou vznikla jako podhradí mohutného gotického hradu Lipnice, který byl založen kolem roku 1310. Osada byla povýšena na mesto roku 1370 císarem Karlem IV.
Roku 1452 se uvádí osada jako "mestecko hradu prihrazené" a roku 1459 se dokonce obec nazývala Hrazená Lipnice.
Tricetiletá válka zpusobila mestecku velké škody. V letech 1639 až 1648 byly mestské hradby zniceny švédským vojskem a dve tretiny domu se zmenily v trosky.
Od poloviny 17.století mestecko výrazne rostlo, tamní kostel sv. Víta - puvodne gotický byl zbarokizován a nad ním byla vybudována na základech hradní bašty barokní zvonice.
Ješte rychlejší rust mestecko zaznamenalo od 18. století do poloviny 19. století. Živelná zástavba se rozširovala predevším na horním predmestí.
V druhé polovine 19. století došlo ke stagnaci, obec zustala bez prumyslu, bez železnice a bez významnejšího silnicního spojení. Velký požár v roce 1869 výrazne narušil starobylý ráz obce a znamenal definitivní opuštení hradu, který se zmenil na zríceninu.
Ve 30.letech 20. století vznikaly nové rodinné domky a severne od hradu vyrostla na kraji lesa ozdravovna. Další rust mestecko zaznamenalo až v druhé polovine 20. století. Lipnice nad Sázavou predstavuje pres znacnou modernizaci zástavby hodnotný památkový celek. Od roku 1988 je mestecko chráneno v rámci památkového ochraného pásma hradu.
Lipnice nad Sázavou je neoddelitelne spojena se jménem spisovatele Jaroslava Haška, který si zde zakoupil domek ve kterém vytvoril své nejslavnejší dílo - "Osudy dobrého vojáka Švejka". Jaroslav Hašek je pochován na starém lipnickém hrbitove. V domku pod hradem, kde žil a tvoril je dnes jeho muzeum.

Kulturní akce Letní amfiteátr Lipnice

Strana: V tuto chvíli neevidujeme kulturní akce v kulturním zařízení Letní amfiteátr Lipnice

Strana:
Kulturní zařízení v Havlíčkově Brodě
Kulturní zařízení na Vysočině
Seznam všech kulturních zařízení