Úvod  -> Film v Plzeňském kraji  ->  Film v Plzni

Civilizace - Dobrá zpráva o konci světa (promítání & beseda)- Plzeň

Akce již proběhla

12.12.2022

Akce již proběhla

Divadlo Alfa, Rokycanská 7, Plzeň


Aktuální Film v Plzni




Zatím neexistuje žádná akce s parametry koncert, festival, divadlo, ani výstava 2024

Popis akce Civilizace - Dobrá zpráva o konci světa (promítání & beseda)- Plzeň

Výpravný dokument režiséra Petra Horkého a archeologa Miroslava Bárty poukazuje na zákony, kterými se řídí vzestup a pád civilizací a společností.

Film vznikal po dobu sedmi let a zachycuje formou mikropříběhů archeologické výzkumy doby stavitelů pyramid, současnou kulturu Velikonočního ostrova či amazonských Indiánů, ale i naši západní civilizaci. Ve filmu vystupují například antropolog Thor Heyerdahl, spisovatel Arthur C. Clark, zooložka Jane Goodalleová, kouč Deepak Chopra, archeologové Zahi Hawass nebo Joseph Tainter, americký astronaut Eugen Cernan nebo tzv. „lovec ekonomik“ John Perkins.

Zatím všechny civilizace zanikly. Ale proč bychom my nemohli být první, kdo chod dějin změní? Dosud všechny civilizace rostly, dosáhly vrcholu a pak je vystřídala civilizace jiná. Co když ale poprvé v dějinách lidstva zkolabuje globální civilizace?

Film se snaží na základě příběhů z různých částí světa odpovídat na otázky, které trápí většinu z nás – odkud a kam jdeme, jaký má náš život smysl a co může každý z nás udělat pro to, aby byl svět lepší a udržitelný.

Po promítání filmu bude následovat beseda se samotnými autory dokumentu, kdy budete moci debatovat, diskutovat, souhlasit i nesouhlasit nebo jen pozorovat a doplnit si chybějící kousek do své skládačky.

A co říkají o dokumentu samotní autoři?

Miroslav Bárta, egyptolog a archeolog a rovněž autor teorie sedmi zákonů vývoje civilizací považuje za hlavní, že „film formou příkladů z mnoha míst světa ukazuje vše to, co máme jako lidé společné, a zákony, které, ať chceme nebo ne, formují vývoj civilizací, jejich vzestupy, pády a transformace. A můžeme je vidět opravdu všude – ať už je to například závislost na dostupných zdrojích energie a technologiích, adaptace na proměny přírodního prostředí, legitimita elit, společenská smlouva nebo skutečnost, že kolaps zpravidla znamená rychlý pokles složitosti systému, kterému se nedostává zdrojů. Nicméně uvědomme si, že jsme první globální civilizací v historii se zdroji, poznáním, technologiemi a komunikací, takže bychom měli dokázat současné celoplanetární výzvy zvládnout a stát se civilizací udržitelnou.“

Režisér filmu a cestovatel Petr Horký k právě dokončenému dílu říká: „Film je venku, kostky jsou vrženy. Náš cíl je vyvolávat debaty, diskuze, učinit z kolapsu a z osobního podílu na něm téma. Není nutné, aby diváci s námi souhlasili, ale ať se debatuje, ať se mluví. A pro mne osobně tím z jednoho úhlu pohledu končí nejen jedna sedmiletá životní etapa, po kterou jsem na filmu pracoval, ale je to i určité shrnutí mého čtvrtstoletí cestování po celé Zeměkouli s kamerou v ruce. Ale pozor, tím to všechno nekončí. Začíná zase etapa cestování po besedách, projekcích a diskusích. A na to jsem zvědav, na to se těším.“


Další film v Plzni
ULOŽIT SI TUTO AKCI

Civilizace - Dobrá zpráva o konci světa (promítání & beseda)- Plzeň -Divadlo Alfa, Rokycanská 7, Plzeň